Αναπαραγωγή


Η χρονική περίοδος που αναπαράγονται τα καναρίνια αλλά και τα περισσότερα πουλιά είναι η άνοιξη. Με το που μεγαλώνει η ημέρα, στα μέσα Απριλίου τα πουλιά έρχονται σε διάθεση για ζευγάρωμα. Από την πλευρά μας η προετοιμασία για αυτή τη στιγμή αρχίζει περίπου ενάμιση μήνα πριν. Γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου  αρχίζουμε να εμπλουτίζουμε την διατροφή των καναρινιών με φρούτα, καλά βρασμένο αυγό αλλά και βιταμίνες στο νερό. Το θηλυκό το μεταφέρουμε από την αρχή στο κλουβί που θα γίνει η αναπαραγωγή (ζευγαρώστρα) , ενώ ο αρσενικός πρέπει να είναι σε σημείο τέτοιο ώστε να υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή.
Το  κλουβί με χώρισμα στη μέση είναι ότι καλύτερο για ζευγάρωμα. Στην πλευρά της θηλυκιάς βάζουμε την φωλιά και το υλικό για να την χτίσει. Όταν δείτε τον αρσενικό να κελαηδάει επίμονα προς το μέρος της θηλυκιάς και αυτή να ανταποκρίνετε  τιτιβίζοντας , ανασηκώνοντας ελαφρώς το πίσω μέρος του σώματός της, είναι καιρός να αφαιρέσετε το χώρισμα. Στη φάση αυτή τα πουλιά θα πρέπει να ταΐζονται μέσα από το χώρισμα και να έχει δεχτεί το ένα την παρουσία του άλλου. Λογικά, μέχρι τώρα η θηλυκιά θα έχει ολοκληρώσει και την κατασκευή της φωλιάς.
Όλο αυτό το διάστημα η διατροφή παραμένει πλούσια και η αυγοτροφή δίνεται καθημερινά. Από τη στιγμή που τα πουλιά θα είναι μαζί χωρίς χώρισμα, θα μπορείτε να παρατηρήσετε το φλερτ τους αλλά και την διαδικασία του ζευγαρώματος. Μόλις δούμε το πρώτο αυγό στη φωλιά πρέπει να διακόψουμε την χορήγηση αυγού και βιταμινών, γιατί υπάρχει κίνδυνος να συνεχίσει ο αρσενικός να έχει διάθεση για ζευγάρωμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαλάει τη φωλιά ,να σπάσει τα αυγά και να κυνηγάει τη θηλυκιά συνέχεια .Αν παρατηρήσουμε  τέτοια συμπεριφορά από τον αρσενικό, βάζουμε ξανά το χώρισμα για να κλωσήσει το θηλυκό με την ησυχία του.
 Περίπου στις 14 μέρες από τη γέννηση του τελευταίου αυγού, θα αρχίσουν να βγαίνουν οι νεοσσοί. Με τη γέννηση του πρώτου νεοσσού αρχίζουμε να δίνουμε πάλι αυγοτροφή καθημερινά. Από φρούτα μπορούμε να προσφέρουμε μόνο μήλο. Η θηλυκιά θα φροντίζει με αφοσίωση τα μικρά της για ένα μήνα περίπου, μέχρι να απογαλακτιστούν και να μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε δικό τους κλουβί. Το ζευγάρι μπορεί να κάνει άλλες δύο γέννες χωρίς πρόβλημα. Μην αφήσετε τα πουλιά να γεννήσουν παραπάνω από τρεις φορές συνολικά, γιατί μετά την περίοδο της αναπαραγωγής ακολουθεί η πτερρόροια η οποία είναι η πιο δύσκολη φάση για τα καναρίνια και  πρέπει να έχουν δυνάμεις για να την περάσουν ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου